Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft bij op Radio 1 De Ochtend een waarschuwing uitgesproken voor mensen die een valse bommelding veroorzaken: "Daar staan gigantische straffen op. We gaan die mensen opsporen en bestraffen."

Sinds het terreurniveau in ons land is opgetrokken naar 3, zijn er al tientallen bommeldingen geweest. De teller staat momenteel op een 40-tal, in enkele weken tijd. Alle bommeldingen bleken gelukkig vals alarm, maar telkens moesten politie en veiligheidsdiensten uitrukken. Vaak ook leed de samenleving schade, omdat bepaalde diensten moesten worden stilgelegd. Dinsdag nog lag het Justitiepaleis een hele namiddag plat door een bommelding.

"Ik zou flauwe grappenmakers erop willen wijzen dat er gigantische straffen op staan", aldus Jambon. "Met een valse bommelding zet je een heel apparaat in gang. Dat kost enorm veel geld. we gaan vastberaden die mensen opsporen en ook bestraffen. Daar staan straffen op tot twee jaar. "

"Ik zou mensen die eventueel flauwe grapjes willen uithalen, willen oproepen om twee keer na te denken en respect te tonen voor de samenleving."
Veiligheidsraad

Overigens komt maandag de nieuwe Belgische Veiligheidsraad voor het eerst samen. De raad wordt voorgezeten door de premier, en telt twee niveaus: een politiek niveau en een tweede niveau dat de veiligheidsdiensten bundelt. De samenspraak tussen die twee niveaus is van groot belang, weet Jambon. Volgende week bekijkt de raad meteen ook het dreigingsniveau voor België, en of terreurniveau 3 gehandhaafd moet blijven. (vrt)